Mituri legate de primul ajutor (II)

 

1) Compresele calde pe o entorsă sau o fractură

Căldura poate fi liniștitoare pentru anumite dureri. Dar nu ar trebui să aplicați căldură pe o entorsă sau o fractură. Căldura nu va face decât să mărească umflarea.

Ce trebuie făcut:Aplicați gheață sau un pachet de gheață timp de aproximativ 20 de minute. Dar atenție, gheața nu se pune direct pe piele. Puneți cuburi de gheață într-o pungă de plastic pe care o închideți și o înveliți într-un prosop subțire sau o cârpă pentru a vă proteja pielea. Dacă e vorba de o fractură, mergeți la urgență.

2) Frecatul la ochi pentru a elimina un obiect străin

Când aveți o particulă de murdărie sau un alt obiect mic în ochi, senzația poate fi extrem de enervantă. Poate doriți să vă frecați ochii pentru a elimina obiectul. Dar nu faceți asta! Frecarea ochiului când există un obiect străin în el poate provoca mai multe leziuni.

Ce trebuie să faceți: probabil, lacrimile nu vor fi suficiente pentru a „spăla” obiectul. În schimb, clătiți ochiul cu apă curată de la robinet. Cereți asistență medicală dacă nu reușiți să îndepărtați particulele de praf.

3) Bandajul ținut pe o tăietură

A pune unguent antibacterian pe o tăietură și apoi a o acoperi cu un bandaj timp de câteva zile nu grăbește vindecarea. Făcând acest lucru, crește umiditatea nedorită în jurul rănii.

Ce trebuie să faceți: Curățați tăietura și aplicați unguent. Dar apoi lăsați-o să se vindece în aerul curat. Dacă aveți nevoie de un bandaj pentru a menține rana curată, atunci trebuie să-l schimbați de două ori pe zi. De asemenea, mențineți întreaga zonă curată și uscată folosind săpun și apă atunci când schimbați bandajul

 

4) Puneți zaț de cafea pe o tăietură pentru a opri sângerarea.

Să puneți zaț de cafea într-o rană pentru a opri

sângerarea poate infecta leziunea respectivă. De asemenea, va fi foarte greu pentru medici și asistenți să-ți curețe ulterior rana dacă trebuie să facă cusături. Sângerarea care nu poate fi oprită acasă are nevoie oricum de îngrijiri medicale.

Ce trebuie să faceți: aplicați presiune directă, în jos, pe rană (folosiți un strat gros de tifon steril, dacă este disponibil). Apoi bandajați rana când sângerarea s-a oprit. Dacă rana continuă să sângereze sau e nevoie de cusături, solicitați asistență medicală.

Articol realizat de Adriana Necula

X